Gott nytt 2015!

Jag hoppas att alla har haft ett bra slut på 2014 och ett par fina dagar på det nya året. Jag önskar alla ett år som är bättre än det förra, gladare, rikare och fyllt av konst och kreativitet. Och av böcker och läsande förstås.

Jag är inte stor på det där med nyårslöften, men förhoppningar inför det nya året har jag ändå. Flera av dem rent privata och troligen ointressanta för andra, andra läs- och skrivrelaterade.

Förra året försökte jag mig på att dokumentera min läsning via instagram, det började bra och sen tappade jag det över sommaren och hittade inte riktigt tillbaka. Jag fortsatte att fotografera böckerna jag läst i alla fall, så vid något tillfälle ska jag väl få samman en läslista också. Jag tror att jag ska fortsätta att försöka dokumentera min läsning även 2015, det är så tillfredsställande att kunna se vilka böcker jag läst och att det inte är fullt så få som det kändes, det är också en hjälp när det kommer till ”award season”. Jag tänkte att jag skulle vara bättre på att skriva upp vilka noveller och novelletter jag läser i år också, något jag inte ens tänkt på tidigare. Utöver det har jag bara ett läsrelaterat löfte – att jämna ut skillnaden mellan köpta och lästa böcker så att mina hyllvärmare blir färre även om min attläsalista inte blir kortare.

Skrivrelaterat har jag storslagna mål för året, samma mål som de senaste två åren faktiskt – att bli klar med den tredje boken om Udda. Jag var på god väg innan sommaren, sen drabbades jag av utbrändhet och alla planer gick om intet. Hösten har varit en enda lång låååångsam återhämtning och november var det första jag lyckats skriva något vettigt sedan USA-resan i maj-juni. Och förstås tvärdog min dator under sista veckan av NaNoWriMo som jag använt som en morot för att tillåta mig att skriva utan kvalitetskrav. Jag har hört om folk som skrivit böcker på telefonen eller plattan, det är bara inte för mig. Särskilt inte som jag skriver i Scrivener och det programmet inte finns för annat än datorn. Tack och lov hade jag en medkännande vän med en reservdator som jag fick låna och som jag just nu sitter med, och skrivandet känns hoppfullt igen.

2015 har redan kommit med en fin nyhet för min del: Udda verklighet ska komma ut på danska! Turbine förlag har köpt rättigheterna och den kommer ut under tidiga 2016.

Dessutom ska jag till Åland och Mariehamn för Mariehamns litteraturdagar i mars och det ser jag väldigt mycket fram emot!

Och så kommer en hel hög med spännande böcker 2015 som jag knappt kan vänta på. Max Gladstone kommer med First Last Snow, Ann Leckie kommer med den hett efterlängtade trean Ancillary Mercy, Jenny Milewski kommer med en ny skräckbok på Styxx förlag och Mats Strandberg kommer med en skräckis på en finlandsfärja – för att bara nämna några få.

Hur är det för er? Har ni några läs- eller bokrelaterade saker att se fram emot under 2015? Några löften eller förhoppningar?

 

Annons

11 tankar om “Gott nytt 2015!

 1. Nja, jag vågar knappast ens hoppas längre, men att avsluta böcker som jag håller på med att skriva, är väl den mest närliggande förhoppningen. Men vad roligt om du kanske snart blir klar med sista delen i serien om Udda! Ska bli kul att läsa den. Hoppas du orkar med, annars väntar vi läsare gärna, tills du mår bättre. Ta hand om dig.

  • Jag är rädd att det alltid varit planerat att bli fyra böcker om henne, så sista är det inte. Och tack för uppmuntran och förståelse!

   Jag håller tummarna för dina egna avslutningar också.

 2. Ett tips på hur du kan ha koll på vilka böcker du har läst är att gå med i Goodreads.com eller Boktipset.se. Det är en härlig känsla vid årets slut att se en sammanfattning på alla böcker man har läst. Själv hann jag med drygt 40 stycken.
  Gott nytt skriv- och läsår!

  • Tack för tipsen, men jag har provat båda portalerna förr och de passar mig inte riktigt. Jag har däremot en pågående lista som jag haft i flera år så den uppdaterade jag igår.

   • 39 romaner, 39 seriealbum, två novellsamlingar och två fackböcker. Om jag fått med alla …

 3. ”Skräckis på en finlandsfärja” är en så fantastisk idé att jag bara måste läsa den! Annars lär jag väl läsa slumpmässigt och oorganiserat som vanligt. Vi får se om det blir någon Hugo-bevakning.

  Gott nytt år till dig också!

 4. Mängder tycker jag att se fram emot 2015. Som att jag bestämt hoppas på att få läsa mer om Udda. Och så är jag ju precis klar med eget manus så det då, att se manuset i bokform i höst. Och så Archipelacon på Åland. Gott nytt år Nene!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s