Just den här nörden rekommenderar:

Jag beklagade mig på twitter just över att jag saknar att gå till bokhandeln efter en och en halv veckas skrivtid. Jag saknar att prata om böcker med andra som gillar böcker men särskilt saknar jag att prata om läsande med andra som läser.

Jag har binge-läst ett gäng spänningsromaner de senaste två-tre veckorna och det har varit rätt förtjusande, förutom när jag kommer till saker som jag tycker är dåligt i utförandet och tror mig ha gjort det bättre. Det är rätt vanlig författarhybris parad med en yrkesskada och jag vet bättre än att på riktigt förvänta mig att jag skulle ha gjort det bättre, men det hindrar inte att de där sakerna stör mig. Som att hitta brister i den rumsliga skildringen av saker. T.ex. en scen vid en strand dit det bara går en väg, den ligger väldigt öde, det finns en parkering och på stranden är det en fest, komplett med småbarnsfamiljer, bord, dricka i backar, grillar och annat – ändå finns det bara EN bil på parkeringen. Hur kom alla de andra dit, frågar sig vän av ordning irriterat. Jag surade en hel eftermiddag av att inte ha haft någon att prata med om det här.

Men när jag längtar tillbaka till bokhandeln så är det främst för att att upphetsat prata om böcker jag älskat och läst så som man äter en vällagad måltid  – med djup uppskattning för alla smaker, även de man inte trodde att man skulle gilla – och här kommer en lista på några av de böcker som gett mig den känslan det senaste året.

A Natural History of Dragons av Marie Brennan (tvåan kommer snart, men ettan går att läsa helt fristående)

Arktis, en kärlekshistoria av Bea Uusma (fritidsforskning har aldrig varit så tilltalande)

A Stranger in Olondria av Sofia Samatar (så att man smakar och luktar platserna som beskrivs, jag har lite kvar men det går inte att rubba min uppfattning om den ändå)

Rupetta av N.A Sulway (mitt förstahandsval till Tiptree och en otroligt vacker bok)

Ink av Sabrina Vourvoulias (bra skrivet om svåra politiska frågor)

The Brides of Rollrock Island av Margot Lanagan (så himla bra om selkiemyten, skriven med en fingertoppskänsla för gråskalor)

Daughter of Smoke and Bone av Lani Taylor (första i en trilogi som snart är avslutad där magin är fängslande och huvudpersonen har naturligt blått hår, jag menar, hur skulle jag inte gilla den?)

Six-Gun Snow White av Catherynne Valente (novella om Snövit om hon varit dotter till en indiansk kvinna och en vit silverbaron i Västern)

Ancillary Justice av Ann Leckie (mindships! Jag älskar mindships! och dessutom språkkonster när det kommer till pronomenhantering i relation till den urspungliga kulturen för huvudpersonen)

The Golem and the Jinni av Helene Wecker (vackert förra sekelskiftet i New York, med en golem och en jinn som båda har hamnat i ohållbara situationer och försöker göra det bästa av det)

Böcker som jag läst för ett tag sen men som jag fortfarande trycker i händerna på folk:

Among Others av Jo Walton (en dagboksroman av oöverträffad stilsäkerhet)

A Redemption in Indigo av Karen Lord (sköna miljöer, intressanta personer och en trickstergud som är precis så tricksy som man vill och lite till, själva berättarmelodin känns som om Lord sitter bredvid och muntligen berättar alltihop)

Santa Olivia av Jaqueline Carey (den boken är skriven som knark, varje rad och varje sida är skriven för att du ska ta nästa och nästa, om superhjältar och folksjälen och civilkurage)

Fathom av Cherie Priest (lovecraftiana med en kvinna i en av huvudrollerna, underbar och creepy)

Zoo City av Lauren Beukes (ett sätt att skriva magi i verkliga miljöer som får den att kännas både mer magisk och mer verklig, samt metatexter som jag verkligen älskar)

New Amsterdam av Elizabeth Bear (ja, jag vet att jag pratar om den här boken jämt, men den är värd det – vampyr i ett alternativhistoriskt New York och Paris och en ritualmagisk brottsutredare, med extra Tesla och varulvar)

Det här är inte en uttömmande lista på något sätt, men det här är böcker som ger mig en lite stjärnögd känsla och som ändå är matiga, som kryddiga delikatesser. Jag har en hög med mer pralinartade böcker också, men det får bli en annan gång. Och som ni ser är det ju tur att jag kommer tillbaka till bokhandeln nästa vecka igen.

Annons

6 tankar om “Just den här nörden rekommenderar:

  • Jodå! Jag har världens lyxliv där jag är ledig för skrivande två veckor och sen jobbar två veckor tack vare ett stipendium jag fick. Men det är en himla tur att bokhandeln tillåter den här sortens tjänstledigt för jag hade blivit galen av att gå hemma längre än två veckor (uppenbarligen).

   Jag har ändrat lite i inlägget så att det kanske framgår tydligare. Tänkte inte på att folk kanske inte visste. Säkert ett tecken på att jag gått hemma för länge också.

   • Men wow, det låter verkligen lyx! Och schysst av bokhandeln att tillåta, ja. Dock tror jag det har med ett visst egenintresse att göra, också 😉 skrivtid till Nene = snaaart en färdig bok = fsg! Vad skriver du på nu?

  • Två projekt samtidigt, så det kräver sin tid. Jag pratar om det ena i avsnitt två av Fantastisk Podd, och det andra är tredje delen om Udda.

   • Det är klart! Och bra ändå att du lyckas. Jag har haft världens ågren över hur jag ska göra, nu. Står liksom vid ett vägskäl när det gäller mycket, tills jag insåg att jag inte ska välja, bara prioritera. Så jag ska också pröva att jobba på två skrivprojekt samtidigt, bara för att se om det fungerar för mig.

    Jaha, då blir det podd till frukostgröten helt enkelt! Spännande!
    Stort lycka till nu då 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s