Fler återfunna antika texter – Sapfos försvunna dikter

Jag verkligen älskar den dramatiska känslan i återfunna textfragment! Härom veckan var det översvämningsmyt och idag fick jag höra om försvunna dikter av Sapfo. Mitt hjärta bultar lite extra av sånt, så här kommer länken. Det är en riktigt trevlig historia om ett privatägt papyrusfragment som av en lycklig slump hamnade i händerna på någon som visste vad det var, närmare bestämt doktor Dirk Obbink, klassisist vid Oxford.

P.Köln XI 429

Saphhos’ poem ”An Old Age” (lines 9-20). Papyrus from 3 cent. B.C. The exhibit from Altes Museum Berlin. Copy of Cologne exhibit (av wikipediaanvändare Masur)

Jag känner ett stygn av avundsjuka också. Det måste ha varit ett sånt Indiana Jones-ögonblick att inse vad han höll i, och sen vara den som publicerar och översätter … *lycklig suck* Mina språkkunskaper sträcker sig inte längre än att halta igenom en mellanegyptisk hireoglyfinskrift på en tempelvägg, jag lyckades inte ens ge mig på hieratiskan. Ack ja, ack ja, alla karriärer som inte blev något av. Varken astronaut, brandman, domedagsprofet eller tempelplundrare blev jag. Men jag får en djup känsla av tillfredsställelse varje gång jag hör om ett stycke text som hittat tillbaka till allas ögon även om det inte är genom min hand. Och jag kan inte förmå mig att vara missnöjd med min långa arkeologi- och egyptologi-utbildning ändå, så bokhandlare jag blev.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s