Och på tal om att hålla reda på mängden ord

Här har vi Marie Brennan som pratar om hur man försöker avgöra hur mycket som finns kvar av ett projekt under tiden man skriver det. Jag fick inte lära mig det heller på Författarskolan, så jag har inget annat att lägga till där. Det har för egen del varit en fråga om att jag funderat på att utöka min text snarare än att hålla igen, men jag förstår vad hon menar. Det hänger också ihop med det jag la upp igår, för att ha koll på hur man ligger i planeringen ska man ha en slutsumma och om man inte vet vad den är så blir det svårt. Sånt är kanske viktigare för amerikaner än för svenska romaner (de flesta romaner i mina genrer i USA ligger på mellan 80 000 och 120 000 ord, episka fantasyromaner och spaceopera brukar vara längre än så) men det är ändå något att tänka på. Och hur tänker man på det? Hur gör man?

För Udda verklighet ville jag att det skulle vara en rätt rapp historia, mellan en och ett par kvällars underhållning (beroende på lästakt) och den landade på ca 67 000 ord. Särskild fick lägga ut texten lite till och blev 72 000 ord. Eftersom de båda är smala volymer är jag inte särskilt oroad över att de blir större och större. Det är långt ifrån tegelstenarnas arena (tackochlov) och jag har inga direkta planer på en fet bok heller. Men med det sagt sitter jag med ett projekt som jag inte har ens en aning om hur långt det kommer att bli, varandes en brevroman kan den svälla över alla bredder.

Marie Brennan är också författare till en av mina favoritböcker från förra året, A Natural History of Dragons – A Memoir by Lady Trent, och hon kommer att släppa en av 2014s mest hett efterlängtade böcker nu i dagarna: uppföljaren Sea of Serpents. Varma rekommendationer!

Annons

3 tankar om “Och på tal om att hålla reda på mängden ord

 1. Jag tänker dramaturgiskt hela tiden (blev kallad för vändpunktsfundamentalist en gång, helt sant men kanske lite tråkigt). Som nu. Jag behöver fylla ut mitten lite grann på min Halloween-berättelse och då försöker jag tänka på den som om det var en film. Var i den dramaturgiska kurvan är jag? Om jag är innan ”point of no return” då vet jag ungefär hur långt jag har dit och hur mycket grejs jag kan lägga in och av vilket sort osv. Därför vet jag alltid ungefär var jag är och ganska exakt hur långt det blir ÄVEN om jag inte vet hur slutet ska vara, konstigt nog.

  Susanna

 2. Hej Nene
  Var hittar jag länken till det program du skriver om som räknar och beräknar ord.

  Med vänlig hälsning , Yours sincerely

  Jan O Blomquist

  Möllegränden 13
  SE-25223 Helsingborg
  Sweden
  +46 707317255
  mail@nordansjo.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s