Nya internetrestriktioner för mig

Jag har pratat om det förut och det har dessvärre inte slutat vara sant – jag har ibland svårt med min internettillgång. Den är för mycket, sociala medier överväldigar mig, sidor slutar aldrig uppdateras och det finns ingen bortre ände för hur länge man kan följa en konversation, ett fenomen, en debatt. Om jag inte håller igen blir jag utmattad och ibland känns det som om jag förlorar perspektivet, eller som om så många andra har gjort det att det enda som återstår är att kasta sig från en klippa eller klippa av routersladden för gott.

duty_calls

Så jag har ägnat mig åt flera olika sätt att begränsa mig. Jag har lagt alla mina sociala medier i en mapp, så att det ska vara mer än ett klick bort att komma in. Jag loggar ut mellan varven, så jag ska ha tid att ångra mig innan jag koppar upp, och jag har försökt långa perioder utan internetuppkoppling alls, men det har inte funkat. Vad skulle jag göra utan wikipedia? Utan mail?

Så, som ett försök i att ge mig själv lite skrivro har jag istället gjort såhär: jag har stängt av notiserena i min telefon, nu får jag veta om någon pingat mig först när jag väljer att öppna appen och det rycker inte i armen lika mycket som förut. Jag har också stängt av min airport i datorn så att jag bara har telefonen som social maskin. När jag vill ha reda på något skriver jag en anteckning och så avsätter jag lite längre tid för research istället. Och kanske bäst för min hälsa är att inte kolla telefonen eller sociala media eller mail i sängen. Har jag gått och lagt mig är dagen över. Punkt.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Min produktion ordmässigt är ofantligt mycket större än tidigare, mitt blodtryck något lägre (det är inte som om världen har slutat producera idioter som berättar för hela internet om sina senaste dumheter bara för att jag inte kollar) och jag har ett par tillfällen per dag som jag kollar mina sociala medier och följer länkar.

Ett annat resultat är förstås att jag inte hinner läsa allt jag brukade läsa, inte hinner svara på alla statusuppdateringar eller tweets som jag skulle ha svarat på förut men jag har tid och ork att svara på de som skriver direkt till mig och framförallt hinner jag skriva. Det är numer rätt sällan jag plötsligt ser upp och inser att det gått en timme medan jag ‘bara skulle kolla en grej’ och när det händer så är det för att jag försökt ta reda på hur många telefoner som fanns i Malmö 1910 och hur postväsendet fungerade före första världskriget. Och det är rätt ok att lägga tid på känner jag.

Annons

En tanke på “Nya internetrestriktioner för mig

  1. Att begränsa sin nät- och sociala medier-användning är ju ett måste för att inte bli knäpp, eller för att få något annat gjort. När jag ser att folk får Facebooknotifikationer i sina telefoner hela tiden får jag typ spatt å deras vägnar. 😉 Jag har ställt in allt sånt på manuellt, så att jag måste öppna apparna för att se.

    För mig försvann mycket av ”hålla koll”-manin av sig själv när jag började jobba heltid, för det gick ju helt enkelt inte, men jag har även tvingat mig själv att lära mig en del bra saker, som friheten i ”markera alla som lästa” i Readern, exempelvis. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s