Kommer någon att vilja läsa?

Igår fick jag en fråga som jag inte ens tänkt på innan och som jag nu inte kan sluta tänka på. Det var när jag berättade att jag skrev på allvar igen, att det faktiskt hände grejer, och min samtalspartner sa ”jag ser så fram emot trean, skriv fortare!” Det är i vanliga fall en väldigt uppmuntrande kommentar och jag ser också fram emot trean, men den vill sig inte riktigt i huvudet än så jag skriver annat så länge, och det sa jag, att det var ett annat projekt som funkade just nu. Och får då, den uppriktigt menade frågan ”kommer folk att vilja läsa något annat då?”

Ja du. Det har jag faktiskt ingen aning om. Jag har inget kontrakt på den, det finns inget förlag som väntar, min redaktör har inte sett något – jag vet ju inte ens om jag blir nöjd eller om den blir färdig! Och ingenstans där har jag tänkt på andra läsare än mig. Jag skriver den här för att den kombinerar tre idéer som jag haft för länge i huvudet och som nu kanske äntligen kan bli en bra idé tillsammans (eureka-ögonblicket när jag la ihop 1+1+1 och fick det här som är så roligt att skriva att jag hoppar ur sängen varje morgon var årets kreativa händelse och trotsar beskrivning). Och jag har roligt, riktigt, riktigt roligt när jag skriver. Än så länge är det förvisso rätt tidigt i processen, jag bara vräker ner ord på pappret och hoppas att något faktiskt funkar, men det är så himla skönt att känna draget.

I vilket fall som satte jag mig för att tänka på det där. Vem är den här boken till för (mig), kommer folk att vilja läsa den (jag vill läsa den!), kommer folk att bli sura på mig för att jag inte skriver mer om Udda (har jag verkligen så ivriga läsare?), kommer förlaget att vilja ha den (dvs, skulle den vara säljbar) och skulle boken se annorlunda ut om jag började tänka på andra läsare än mig själv? Målgrupp och sånt. Jag är inte säker på ifall jag vill släppa in målgruppstanken redan, eller ens alls.

Men, jag snubblade över en term häromdagen som heter ”gaslamp fantasy” (eller ”gaslight fantasy”) och den fyller de flesta av utgångspunkterna för det jag skriver, men med lutning åt steampunk. Eller nåt. Och ja, så är det en brevroman, för jag gillar brevromaner och har velat skriva en längre än jag velat skriva något annat. Så det är dags nu, antingen någon annan vill läsa eller inte, känner jag. Så det svarade jag.

Annons

5 tankar om “Kommer någon att vilja läsa?

 1. Kort svar: ja, jag tror att det kommer att finnas nån som vill läsa. Men det är säkert bra att vänta med att tänka på det än 🙂

 2. Jag är personligen nästan oftare intresserad av att se vad en författare kan komma på helt fristående från tidigare verk (eller mycket lösare kopplat än en serie som Udda). Men så tillhör jag ju kategorin som blir lite irriterad över följetongssjukan som drabbat mycket post-Tolkienesk episk fantasy.

  Fristående romaner är trevliga (och novellsamlingar skall inte underskattas), så här har du åtminstone en läsare som är intresserad av att se vad du har för andra idéer i huvudet. =)

 3. Det finns absolut folk som vill läsa. (Yey brevroman!)

  Jag önskar verkligen att fanns en svensk agent som specialiserade sig på fantastik. Som hade koll på genrer, som förstod genrens roll och marknaden utomlands också. Om jag var en sådan agent skulle jag säga till dig nu: ”Kör på för bövelen, ha kul, skriv så det brinner hål i pappret. Låt mig oroa mig för målgrupp och förlagskontrakt.Första svenska gaslampsfantasyn? Av en erkänd fantastikförfattare? Jag säljer den på en eftermiddag!”

 4. Jag vill definitivt läsa, idén låter ju underbar. Brevroman! Gaslamp fantasy! Steampunk!
  Jag tror det blir roligast även för andra läsare när författaren skriver det personen i fråga själv vill läsa. Jag är skeptisk till målgruppstänkande med.
  Men ja, jag tvivlar inte alls på att folk kommer att vilja läsa det.

 5. Pingback: Svensk steampunk – ja tack! | En udda verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s