Wordcount

I det här stadiet av redigering så räknar jag inte ord alls, det känns inte lönt eftersom jag stryker och skriver till i ungefär samma mängder, istället räknar jag sidor mellan mig och slutet. Och så räknar jag timmar mellan mig och deadline (fredag förmiddag, ifall ni vill sympatisera med mig).

Men när jag skriver ny text räknar jag ord. Jag gillar att känna att det går framåt och jag vill ha ett kvitto på att jag försökt varje dag, om det så bara är ett par hundra ord. Eller bara hundra ord. Det verkar vara rätt vanligt att räkna ord, eller sidor, under första utkastet. Jag tycker att jag ser det precis överallt på bloggar och twitter, men jag har aldrig sett en sammanställning av en författare som så nära liknar min egen produktion som Holly Blacks. Hennes dagskvoter för Black Heart (som jag just läst ut, en mycket bra serie för övrigt) ger en hopp om framtiden. Det känns befriande att se någon annan som också producerar lite text per dag. Ifall ni också vill bli uppmuntrade så finns hennes How I wrote Black Heat och How I Wrote Doll Bones. Hon är heltidsförfattare och blandar småskrivande hemma med skrivresor där hon har en högre produktivitet. Som de flesta andra jag känner (och känner till) som skriver så har hon svårt att hålla helg. Det går i ett tills det är något yttre som kliver in och sätter stopp, som sjukdom eller storhelger eller, i hennes fall, arbetsresor.

Nå, de här sidorna kommer inte att redigera sig själva. Bäst jag återgår till dem. Jag tror att jag har bestämt hur jag vill göra i framtiden med mina magiska artefakter, vilket betyder att jag kan redigera klart den här scenen nu. Eftersom det är jag så går jag efter den mest logiska lösningen. Vi får väl se om den faller folk på läppen.

Annons

4 tankar om “Wordcount

  1. Underbart! Själv räknar jag också ord, både som morot och för att kunna lägga skrivandet ifrån mig med gott samvete. Helgerna däremot, de har jag insett är helt körda. Men så har jag två knoddar runt benen. Det är kul, när jag verkligen har bestämt mig för att skriva, att se att det går, några ord åt gången. 🙂 Just nu, 48 735.

    • Och både Udda verklighet och Särskild ligger på 65000-70000 så det är inom Hollys spann för bok. Så heja, heja! Det är klart det går!

  2. Åhh Holly Black ❤ Jag minns att jag undrade om hennes sätt att räkna ord var vanligt när hon publicerade en sådan lista över hur hon skrev "Red Glove". Väldigt intressant att veta lite hur olika personers skrivprocesser går till, själv har jag alltid tänkt mer i sidoantal och inte i ord 🙂

    • De flesta jag följer räknar ord, men somliga baserar den summan på ett snitt på ord per sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s