Gör skillnad för Palatset

Jag har ingen egen relation till Paltaset, men Sara Bergmark Elfgren på Glorybox har talat så otroligt varmt om det, om satsningen i stort, om ambitionerna, om möjligheterna, och om de ungdomar hon har träffat där och deras relation till stället, att jag vill ta upp Saras inlägg här också. Jag har citerat delar av hennes inlägg nedan, men gå till hennes sida och läsa hela där.

Det finns en ett helt makalöst fint barn- och ungdomskulturhus på Riddarholmen. Det heter PalatsetDet är hotat av konkurs efter att bara ha varit öppet några månader.

Alla som vill att det här helt otroliga stället ska kunna finnas kvar kan skriva på namninsamlingen. Observera att det är bråttom, skriv på innan den 13:e januari.
Så måste jag bara ta upp en sak till.
Inträdet på Palatset kostar 120 kronor. I dyraste laget för vissa familjer och ungdomar (vilket jag också har skrivit om tidigare).
Men jag förstår faktiskt inte de personer som använder detta som ett argument för att inte engagera sig i Palatset!

1) Alla pengar går direkt tillbaka till verksamheten.
2) Palatsets ambition har hela tiden varit att bli ett kulturhus för alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund och ekonomisk situtation. Deras målsättning har hela tiden varit, och är fortfarande, att sänka biljettpriserna och bli så tillgängliga som det bara går. Nu har de varit öppna i bara ett par månader, och saker och ting har gått snett. Dels för att de inte har fått stöd som de trodde att de skulle få (se nedan). Och kanske har de misslyckats i sin planering. Vad vet jag. Misstag har säkert begåtts.

Men kom igen allihop! Nu finns det här stället – det står där på den gamla historiska ön och är helt magiskt!

Oavsett vad man har för åsikter om hur Palatset har skötts och vad det kostar att gå in, så kvarstår faktum:
De som jobbar med Palatset sätter barnen och ungdomarna främst, och deras målsättning är att detta otroliga hus ska vara öppet för alla.

Hjälp dem att uppfylla det målet! Skriv på!

Och sprid detta vidare till både privatpersoner och företag, vuxna ungdomar och barn!

Så här skriver Palatsets konstnärliga ledare Lotta Nilsson på Facebook:

”Varje biljett på Palatset kostar egentligen 240 kronor! Palatset hade därför behövt 20% offentligt stöd för att klara det, men vi nådde tyvärr inte det målet under 2011 och det har skapat ett underskott som vi tampas med idag. Tyvärr är kulturfinansiering ett årigt, man söker stöd varje år. Andra stöd är projektstöd t.ex från Arvsfonden och andra offentliga bidragsgivare. Man söker också stiftelser och fonder. Vi hade otur och fick inga sådana stöd i år. Tex ville ingen stötta Klubb Palatset för tonåringarna, hur konstigt det än låter.
Pga mindre stöd till barnverksamhet var vi tvugna att starta i mindre nedbantad skala enbart på helgerna men vi hade ändå samma fasta kostnader och investeringar. Trots att vi har haft nästan fulla hus sedan starten går det inte runt och vi har försökt täcka verksamhetsunderskottet med stöd från näringslivet, men en global finanskris kom i vägen och besluten från sponsorer har dröjt.
Vi är en liten icke vinstdrivande aktör som inte har någon stark huvudman med stor plånbok i ryggen, därför blir vi extra sårbara i en likviditetskris som den vi nu befinner oss i. Vi har byggt upp huset och rummen på Palatset nästan helt med medel från näringslivet. All fantastisk teknik, möbler, utrustning, och delaktigheten, Arvsfonden har stöttat tillgängligheten. De övriga offentliga pengarna är enbart till verksamhet, och har betalat den omfattande versamhet som vi haft för barn och unga under snart 3 år även innan vi flyttade in i Gamla Riksarkivet.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s