Dofter

Sara på Glorybox skriver idag om ett parfymföretag som gjort en serie dofter efter ett gäng författare, herrar allesammans, och hur hon än söker så kan hon inte hitta beskrivningar av vad de olika författardofterna skulle innehålla för toner (det rör sig om Poe, De Sade, Orwell och Laclos). Hon avrundar med att fråga vilken författare vi skulle vilja dofta som.

Jag kan inte komma på någon. Jag misstänker hela tiden att alla författare luktar soffa, dammiga böcker, bekvämaste koftan och husdjur ifall de inte har snyggat till sig och då luktar de parfym eller schampo. MEN jag kan livligt föreställa mig att vilja dofta som deras olika verk, som karaktärer eller miljöer eller händelser de har beskrivit! Och där har jag tur för det är precis vad Black Phoenix Alchemy Lab också har föreställt sig. De gör serier baserade (bland annat) på författares olika verk och de olika världar och karaktärer som presenteras. Det är mer än en gång jag har varit nära att köpa alla dofterna som ingår i Neil Gaimans olika serier till exempel. Inte för att jag tror att jag vill ha dem på mig jämt utan för att det skulle vara fantastiskt att kunna öppna ett litet glasrör och få en doft av en imaginär plats.

Det får mig förvisso att fundera på hur mina verk skulle dofta, utan större framgång, men den karaktär jag vet med bestämdhet hur han luktar är Hemming. Han luktar torra fjädrar, svagt av hud och läder. Jag är inte säker på om det skulle göra sig som parfym.

Har ni någon litterär doft ni vill känna? Författare, plats eller karaktär? Har ni provat Bpal:s dofter? Åsikter?

Hur jag luktar? Tubereuse Criminelle, choklad och äpplekaka. Och soffa. Just nu i alla fall.

6 tankar om “Dofter

  1. Jag kan inte heller komma på en enda författare jag skulle vilja lukta som. Däremot har jag provat BPAL (inte alla dofter naturligtvis men en del) och min favorit är Schrödinger’s cat. Citrus, mossa, lavendel , choklad och pepparmint. Låter som en galen blandning men den är något av en comfort doft, varm och behaglig.

  2. Som vän av ordning känner jag mig nödgad att poängtera att du rimligen redan luktar som en specifik författare, Nene: dig själv. Den litterära doften du aldrig kan undfly. 😉

    • Heh. Jo, det var väl därför jag skrev ut hur den ”litterära doften” var just då. Inte mycket har ändrats, även om jag just nu skulle tillföra bergamotte och citrus till de tidigare dofterna.

  3. Jag skulle vilja känna doften av skogen i Funkes Bläckvärlden. Jag föreställer mig att det var så en skog luktade innan människan kom förbi, i en yngre värld. Lukterna var rikare, fylligare, mer levande. Den kakofonin av dofter är en doft jag skulle vilja känna.

    • Ja, det hade varit fantastiskt. Är lite sugen på Dune och den torra doften av sand och krydda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s