Manustankar

Det har varit tyst här ett tag. Eller om vi ska vara ärliga så har det varit sporadiskt tyst här en längre tid nu. Tidigare har jag kunnat se en markant skillnad i frekvensen på mina inlägg beroende på ifall jag är hemma och skriver eller ifall mitt vardagsliv med bokhandel, Käraste och vänner har första rummet, ifall jag håller på intensivt med ett manus eller bara värmer upp inför det. Det borde alltså inte ta mig med överraskning att jag inte postar lika ofta när jag inte har något skrivrelaterat alls att rapportera.

Just nu sitter jag med mitt redaktörslästa manus och går igenom de föreslagna ändringarna. Det är väldigt skönt och belönande att se hur mycket arbete någon annan har lagt på min bok och mitt skrivande, det påminner mig om att jag inte är ensam i den här processen. Min förläggare (som också är min redaktör) och jag är väldigt synkade när det kommer till det mesta, jag fattar vad hon menar när hon tycker något behöver ändras och hon är lika investerad i min värld som jag är och vill dess bästa. Att hon sen är osentimental och kan se det hela utifrån hjälper också med alla de ställen där jag inte löpt linan ut eller där jag blivit hemmablind för historien och dess knutar.

De som tror att skrivandet är något som föds ur huvudet, perfekt och felfritt, och att det sen bara är att skicka in till ett förlag som på sin höjd gör grammatikkontroll innan de sätter boken mellan pärmar är sorgligt illa informerade. Det första utkast till Särskild min förläggare fick se var långt ifrån något färdigt, jag ville inte visa det för någon annan och då hade det ändå gått igenom fem metamorfoser i mina händer innan dess. Det är inte klart nu heller, även om andra inlämningen var otroligt mycket mer som en riktig bok än det första. Jag har förhoppningar om att tredje inlämningen ska göra samma hopp i kvalité en gång till, men det kan man aldrig vara säker på. Det enda jag kan göra är att skriva den bästa historia jag kan i dagsläget och hoppas att det är tillräckligt.

Det försvåras en del av det min väninnan Jenny Milewski kallar för Dubierna. Hon pratar om dem som om de var Dementorer ur Harry Potter-böckerna och jag ser dem lite som parasiter. Dubierna tar över din hjärna när du inte tänker på det och plötsligt står du där med ett manus som bara några dagar tidigare var alldeles utmärkt och som nu drabbats av känns-fel-sjukan. När något känns fel i normala fall, när man skriver åtminstone, så är det vanligen för att något faktiskt är fel och behöver rättas. Det finns en lösning, inte lönt att få panik, men det är inte så att man får den där känslan för ingenting. Magkänsla kallar folk det också. Så långt allt väl, men när det drabbar hela manuset, vad gör man då?

Somliga dagar är det bra, andra dagar är allt fel, fel, fel! Jag tycker att jag börjat kunna urskilja den där lätt panikslagna hypokondriska rösten i huvudet nu, men den dyker upp ändå. Det sägs att bok två är svårare än bok ett. Jag betraktar det som empirsikt bevisat vid det här laget.

Nu tillbaka för att sopa Dubierna av mitt manus. Dödslinjen tornar vid horisonten.

Annonser

12 thoughts on “Manustankar

 1. Oj, vad jag känner igen den där fel-känslan! Ibland känns allt fel. Men jag ser det så här, om fel-känslan inte är berättigad så bleknar den och försvinner. Om den finns kvar så är något verkligen fel och då kan man i alla fall försöka rätta till det. Jag känner snarare att bra-känslan är läskigare. Om jag läser igenom mina egna ord och verkligen gillar dem då blir jag rädd på riktigt, för då måste väl något vara fel på allvar?
  Längtar efter Särskild! 🙂

  • Tack för din uppmuntran! Just idag känns det som om jag behöver varje vänligt ord jag får, dina är mycket uppskattade. Jag får bara hoppas att det inte håller i sig …

 2. Jag känner också igen mig …

  För ett tag sedan fick jag reda på att jag kom in på Lunds universitets författarskola och sedan dess har jag haft perioder då jag har varit övertygad om att jag skriver sämst i världen och att min blivande handledare kommer att tycka att jag är sämre än sämst.

  Lyckligtvis så finns det dagar (denna dag är en sådan) då jag tycker att mitt manus är helt okej. 🙂

  • Grattis till antagningen! Du har två jäkligt roliga år framför dig nu då! 🙂 Lycka till med ditt kommande projekt också.

   • Tack så mycket! 😀

    Jag har kollat runt i din blogg och tycker att det är väldigt intressant att ta del av dina tankar kring ditt skrivande. Tack för en bra blogg! 🙂

  • Den är planerad (numer, efter sju svåra år av förseningar) till våren 2012. Försiktigtvis sagt i februari. Än så länge har den arbetsnamnet Särskild.
   Och tack för uppmuntran!

 3. Instämmer, ser fram emot att läsa din nya bok! Bara det att du faktiskt har skrivit två böcker! Jag har ju själv en jättebra idé till en berättelse, men det blir ju ingenting… kram!

  • Tack! Det känns inte som en bedrift när man är mitt uppe i det, men det ger sig väl.

 4. Det är väl när Dubierna drabbar hela manuset som de är lättast att urskönja. För så infernaliskt fel kan du (och din förläggare) ju inte haft fram till den punkten, eller hur.

  Du tog dig ur det igenmålade hörnet i våras, lokaliserade felet (om än olyckligt placerat tidigt). Jag tror att det är den absolut största kullen du har övervunnit. Resten är bara gnet. Förvisso gnet som skall utföras, men likafullt gnet.

  Or in short, you can do this.

  • Problemet med att Dubier klistrade vid hela manuset är att jag förlorar uppfattningen om förbättringsmöjlighetrna . Allt ser lika illa ut, både det som nu står och det jag ändrar det till. Möjligen med undantag av de rent grammatiska ändringarna som torde vara objektivt bra. Men jag klamrar mig fast vid tanken att min förläggare inte skulle släppa igenom skräp och att hon inte skulle hålla igen när det gäller att göra den här boken till den bästa möjliga boken, precis som du säger.

   Eller kortfattat: Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s