Steampunk

Jag är rätt såld på steampunk. Det torde inte vara en överraskning för särskilt många av mina läsare, men om man vill se några av mina lovsånger så finns det ett inlägg på Nittonde stolen och under etiketten ‘steampunk‘ på SF-bokhandelns blogg finns ett gäng andra. Jag var på ett steampunklajv i Göteborg förra året och har läst allt jag kunnat lägga händerna på (och hunnit med ska sägas, en liten läshög har bildats därhemma). Jag har alltid gillat saker som idag skulle hamna under steampunk: Jules Verne, urverk (ville bli urmakare en gång i tiden), luftskepp, 1800-talsestetik (men betackar mig för de mer osmakliga delarna av kulturen då), upptäcktsresande, kartografi, romantiken, piraterna osv. Jag tror inte jag har varit medveten om det som subgenre förrän 2007, men det känns som om det spelar mindre roll – steampunk är vansinnigt varierat, finns i kläder, film, litteratur och musik. Det ska rätt mycket till för att det ska ta slut.

Foto: Rania Rönntoft

När jag gav mig på NaNoWriMo 2008 ville jag ha något som var så långt ifrån Udda verklighet jag kunde komma och skrev en ytterst opassande historia i ett steampunk-Malmö, kallade det hela för Den tickande staden och hade alldeles för roligt. Jag hade lite glömt att det kunde vara så kul att skriva (redigerande gör gärna det med mig, jag blir övertygad om att jag bara kan göra fel, för det är ju det enda jag gör då – rättar fel), men det gav mersmak. Så 2009 gav jag mig på att skriva en julkalender som en prolog till Den tickande staden. Den publicerades på nätet, fick ursnygga illustrationer av min vän Tomas Lif och vänner, bekanta och vilt främmande läste den. I mars 2010 tog jag ner den, med tanke att snygga till texten och kanske göra något av mitt underhållningsprojekt, en bok kanske. Sen blev jag utgiven och tiden tog slut.
Åka (från fanzinet Landet Annien) driver en blogg om steampunk i Sverige och efterlyste länkar, bilder, evenemang – allt som hade med steampunk att göra och som skedde i Sverige. Om man skickade in så kunde man vinna ett väldigt fint halsband med en skrivmaskinstangent på.
Jag skickade länken till den där kalendern och passade också på att skryta om den vansinnigt snygga steampunkmoddade cykel jag fick i födelsedagspresent förra året. Och jag vann!Så nu ligger kalendern uppe och hon har sagt att hon ska visa upp cykeln på sin blogg också. Åka har dessutom skrivit en väldigt uttömmande och ingående presentation av steampunk som jag tycker är väl värd att läsa, om man så bara har ett minimalt intresse av genren.

Kyssen av Tomas Lif

Annons

2 tankar om “Steampunk

 1. Hejsan.. Jag har varit intresserad av Steam Punk ett tag. Både modemässigt och inom inredning. Men det verkar inte finnas så mycket i skåne, eller i sverige överhuvudtaget. Har du något tips, på något forum eller så? Finns det något i skåne, malmöregionen? Skulle gärna vilja leva ut min steampunksjäl lite mer. =)
  Cissi

  • Hej Cissi!
   Dessvärre har jag ingen direkt kontakt med ett steampunkforum i Skåne eller ens Malmö. De jag känner som lever ut sitt steampunkande lite mer är rollspelare, men där finns det förstås ett gäng grupper att närma sig. Den öppnaste av dem är Rollspelsfrämjandet, baserat i Lund, finns som facebookgrupp också. Jag är säker på att i alla fall ett par av medlemmarna där gillar steampunk. Sen finns det lajv, brevlajv och ett par steampunkbloggar runt om i landet som man kan börja leta folk på. Genom dem borde man kunna hitta likasinnade även i det ljuva Malmö med omnejd. 🙂 Gör en efterlysning till exempel.

   Just nu spelar jag Poste Restante, ett brevlajv med steampunktoner. Kolla in det, man kan hoppa på fortfarande om man är beredd att dra i lite trådar själv på forumet. Det är inte ett community utan mer ett tillfälle för mig att plocka fram reservoarpennan och lacka igen de handskrivna breven. Jag pysslar en hel del med min research och njuter av den även om den inte kommer någon annan till nytta.

   Ifall man är mer intresserad av kläderna så finns det förstås klubbar som uppmuntrar steampunk, bland andra Carnivalesque som kör i Malmö på Moriskan den 19:e november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s