Bokmässeuppvärmning 2

Inför föredraget om att skriva fantasy på svenska har jag idag svarat på en massa frågor från min förläggare och funderat högt över vad som spelar roll för mig och vad jag tror kan vara intressant för andra att lyssna på. Det är olyckligtvis inte alltid samma sak. Om man betänker att jag är en sådan som kan sitta och fila på en mening i en kvart för att somliga av orden jag använt ger konnotationer som jag inte tänkt mig om man betänker var ordets ursprung i svenska språket, ja då kanske det inte är svårt att se hur andra kan bli lite glasartade i blicken. En författare som tänker som jag är Elizabeth Bear som nyligen gjorde det här inlägget om ordet ‘assassin’ och dess implikationer i en sekundärvärld. Nå, jag har sansat mig lite och pratar om annat än det rent språknördiga.

Kvällen tillbringades dessutom med Cap’n och med förberedelser inför vårt gemensamma föredrag om kick-ass chick-litt fantasy. Vår att-göra-lista för kvällen börjar med ‘Take over the world’ och har som näst sista punkt ‘Finish work on death-ray’. Jag gillar att vi är på samma nivå, jag och chefen.

Annonser

5 thoughts on “Bokmässeuppvärmning 2

  1. Intressant inlägg av Bear, även om jag anlände vid hennes slutpoäng väldigt tidigt. Men om man vill tänka på det fruktbart får man kanske möjligen tänka som en översättare och hitta rätt ord i det språk man har för de ord och koncept som behövs från det språk som inte finns (inte ens, i ngn egentlig mening, om författaren uppfinner språket… för då måste det likafullt översättas för att bli begripligt).

    Om man nu inte kan ta ett leap of faith direkt alltså. 😉

    • Jo, jag tror hon la ut texten för alla de som inte tänker som vi. Men jag blev i alla fall glad över att det finns andra som tänker såhär. Hennes blogg är väl värd att följa, inte bara för att hon rockar som författare utan för att hon skriver om författarskap på ett otroligt inspirerande och öppenhjärtligt men underhållande sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s