Varför jag och min redaktör kommer så väl överens

Min förläggare, kvinnan bakom omslaget och de ständigt hyllade svarta snittytorna (för att inte tala om redaktör för den sista omskrivningen av manus) har blivit intervjuad om hur det är att starta ett fantasy-imprint. Hela artikeln är fin men det sista stycket är vad som gör att Anna är en förläggare och redaktör att skatta högt:

Fyra böcker per år
Förlagets mål är att försöka ge ut fyra böcker per år och sen successivt utöka antalet titlar. Målgruppen är både inbitna fantaster men även de som inte är vana fantasyläsare. Eller “de som inte vet att de kommer att älska det”, som Anna Henriksson själv uttrycker det.
Men på frågan om vad som är drömmen med förlaget så blir Anna Henriksson lite ställd.
– Drömmen är ju redan realiserad, höll jag på att säga. Men det är klart att man alltid vill nå ut med sina böcker till fler människor.
Men jobbet på förlaget är som sagt dröm nog för henne. Annars är förhoppningen att folk ska läsa böckerna och gilla dem samt att genren ska få ett ordentligt fotfäste i Sverige. Inte bara för det egna förlagets skull utan även för genren i allmänhet.
Alla kommer dock inte kunna vinnas över till fantasysidan. Anna Henrikssons mormor till exempel. Efter att ha tagit sig igenom Sagan om ringen ringde hon nämligen upp Anna och frågade: “Men, den här Gandalf. Är han en trollkarl eller?”.
– Hon kanske inte var den rätta publiken, säger Anna Henriksson och skrattar.”

Annonser

2 thoughts on “Varför jag och min redaktör kommer så väl överens

 1. Är det inte en speciell personlighetstyp, vi som gärna vill dela med oss av det vi gillar? Det har i alla fall börjat gå upp för mig, så här efter att ha ansamlat lite levnadsvisdom, att det faktiskt inte är alla som är sådana. (Vi pratade om det på Åcon, och någon kom fram till att fandom fungerar som en gåvoekonomi, och att det mycket handlar om hur man kan ge vidare.)

  Hur som helst: trevligt citat. Och kul att hitta den här bloggen!

  • Jo, en gåvoekonomi är nog ett sätt att se det som kommer nära sanningen! Rollspel och lajv fungerar också genom att man vill ge en upplevelse och man hoppas på att få en upplevelse i retur. Om inte annat upplevelsen av att ha gett någon något speciellt.

   Du har säkert rätt i att det är en speciell sorts människa som vill att så många som möjligt ska få ta del av det fantastiska, jag är väldigt lyckligt lottad som hamnat i händerna på en!

   Kul att du hittat hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s